Ongeveer twee jaar geleden was ik op een symposium van de Heijmans en Thijsse stichting. Daar sprak Arjen Wals over het feit dat jongeren steeds minder in contact komen met de natuur. Daarentegen waren ze wel steeds meer bezig met hun smartphones, computers en andere elektronica. Een kwalijke zaak, zo was tussen de woorden door te horen. Jongeren moeten minder met schermpjes bezig zijn en meer in contact komen met de natuur. En nee, dat kan niet samen.
Na Wals mocht Tracy Metz haar verhaal doen. Zij liet in haar verhaal juist die strikte scheiding los. Waarom zou je die schermpjes niet inzetten als extra in de natuur? Met allemaal handige apps kan je zo alles opzoeken en het is juist handig om bij je te hebben! Dit verhaal heeft mij toen enorm geïnspireerd. Wellicht was het ook omdat ik Bos en Natuurbeheer studeerde en parttime werkte in een Telecomwinkel, maar toch.
Er heeft een tijd lang de opvatting geheerst dat we zo veel mogelijk de schermpjes uit de natuur moeten houden. Al die telefoons, die moeten maar weg, dat leid af. Dan ben je niet met de natuur bezig! Gisteren sprak ik nog iemand die vaak mee ging op natuurkampen. Hij gaf toe; “Ja dan ging je op kamp, en dan was de eerste reactie: zo nu alle mobieltjes uit”. En ook tegenwoordig heerst bij een groot aantal mensen nog de opvatting dat je natuur alleen kan beleven als het “in je oren, tussen je tenen en onder je oksels” zit.
Nu wil ik absoluut geen afbraak doen aan de natuurbelevingprogramma’s waarbij dit gebeurt. Dit is juist ontzettend leuk. Zelf mountainbike ik graag, dan zit “de natuur” aan het einde van de rit ook overal en ik vind het fantastisch! Het lekker door de modder stampen, tussen de planten door kruipen en door de bossen banjeren. Maar we moeten ons ook realiseren dat iedereen ondertussen een smartphone of tablet bezit en dat het een belangrijke plek in vele levens inneemt. En je kunt je hiertegen blijven afzetten, het gaat de komende tijd alleen nog maar meer worden.
Zelf vind ik dat we juist moeten kijken hoe we deze ontwikkeling in kunnen zetten voor een nog betere beleving van natuur. De tools zijn er. Social media, Apps, websites, webcams en ga zo maar door. Met technologie kan je mensen een natuurervaring geven voordat überhaupt in de natuur zijn. Boswachters op Twitter met duizenden volgers, Facebookpagina’s van natuurbeheerders met tienduizenden likes, webcams over dieren die jaarlijks door miljoenen mensen bekeken worden. Om nog maar te zwijgen over het grote aantal apps die je kan gebruiken om de natuur te ontdekken.
Wat mij betreft neemt iedereen gewoon zijn telefoon mee de natuur in. En tweet over wat je ziet en zet je alles op instagram. Deel wat je ziet, zorg dat anderen ook mee kunnen genieten en vooral enthousiast worden om zelf ook naar buiten te gaan! Gebruik je telefoon als gids, of beter, laat je rondleiden en de digitale boswachter vertellen. Gebruik je telefoon als veldgids om planten en dieren te determineren. En wie weet ga je binnenkort wel op interactieve natuurbeleving met een game!
Schermpjes in de natuur? Ik ben voor! Vergeet alleen niet af en toe ook nog even om je heen te kijken en deel, like en share al het moois wat je ziet! Met nieuwe media gaan we voor een natuurbeleving 2.0!