Ga naar de inhoud

Vloggen in de natuur!

In februari 2017 heb ik mijn eerste vlog, rechtstreeks uit de natuur, online gezet op mijn YouTube kanaal. Het is begonnen als experiment maar inmiddels wordt mijn 12e vlog geëxporteerd uit mijn video bewerkingsprogramma en heb ik vlog nummer 13 al opgenomen! Ik durf met recht te zeggen dat ik er een hobby bij heb!

Vloggen? Vloggen!

Eerst nog even voor als je mijn vlogs nog niet kent, waar gaan ze dan over? Mijn vlogs gaan over wilde dieren kijken. In Nederland. Kan dat dan in Nederland? Ja, dat kan in Nederland. Ik woon in de buurt van de Veluwe en daar heb je wilde zwijnen, edelherten, damherten, reeën en ga zo maar door. Ik ging al vaker het bos in om wild te kijken en te fotograferen. Maar na het aanschaffen van een GoPro was de optelsom snel gemaakt: ik ga vloggen over mijn tripjes naar het bos!

Dagelijkse dosis dieren

Bij het vloggen heb ik een simpel en toch uitdagend doel. Ik wil met mijn vlogs laten zien wat in principe iedereen kan zien. Geen filmpjes over ingewikkelde groene thema’s. Geen onderwerpen aanhalen die gevoelig liggen. Ik zoek ook (nog) niet naar bijzondere soorten tijdens mijn vlog, als ik ze tegenkom is het mooi maar geen doel op zich. Mensen moeten in feite zo de zelfde tocht als ik kunnen maken en het zelfde zien zonder dat ze een enorme soortenkennis moeten hebben. Ik wil gewoon op een leuke manier, en met respect voor de natuur, laten zien hoe mooi Nederland is en wat voor gave dieren hier leven. Mijn vlogs zijn er ‘Voor je dagelijkse dosis dieren’.

Uitproberen en fouten maken

Met dat in het achterhoofd ben ik gestart. De eerste vlog was echt uitproberen. Met een GoPro en een camera om het wild te filmen ben ik op de Veluwezoom op zoek gegaan naar herten. En gelukkig heb ik herten gevonden! De eerste vlog was vooral veel leren over wat kan en wat werkt. Zo kwam ik er onder andere achter dat bij veel wind ik praktisch onverstaanbaar was door de windruis, en dat inzoomen om herten te zien ook geen overbodige luxe is. En niet te vergeten, de camera aanzetten, op je richten en dan twee seconden wachten voor je wat gaat zeggen. Die eerste seconden kan je er af knippen, maar ruis uit een video knippen wordt dat lastiger. Overigens ben ik niet ontevreden met mijn eerste video, er was voldoende te zien, en het is (op moment van schrijven) nog steeds mijn best bekeken video.

Continuïteit

Met de lessen uit de eerste vlog in het achterhoofd kwam de volgende uitdaging: continuïteit. Dat kan nog best lastig zijn kwam ik achter. Na drie vlogs over een periode van 2 maanden had ik al wel een paar video’s klaar, maar regelmaat zat er nog niet in. Zeker als je dan een maand op vakantie gaat. Na de vakantie kwam de zomer, een aantrekkelijke periode om weer te gaan filmen. Met beter weer is het altijd prettiger om buiten te zijn dus in de zomerperiode heb ik meer continuïteit kunnen geven aan mijn vlogs. Met name vanaf het einde van de zomer, richting de edelhertenbronst, heb ik een aardig aantal vlogs kunnen maken, met als hoogtepunt mijn tiende vlog die bomvol met wild zat!

Reacties, abonnee’s en herkend worden!

Met de continuïteit merkte ik ook dat mijn video’s steeds meer bekeken werden en dat er reacties op de video’s binnenkomen. En dat is leuk! Het is toch altijd leuk om te merken dat iets als wat als  ‘uitproberen’ begon gewaardeerd wordt bij mensen. Natuurlijk, ik ben nog geen vlogger met miljoenen abonnees, maar met een ruime 40 abonnees op YouTube ben ik al heel blij. En het allerleukste is, ik ben laatst herkend als ‘Natuurvlogger’! Nou dan kan mijn dag al niet meer stuk ;)!

Viral zou tof zijn!

De uitdaging is nu om het vloggen vol te houden en met leuke content te blijven komen. De zomer en herfst zijn voor het filmen en vloggen prima jaargetijden, maar de winter wordt een uitdaging. En toekomstdromen? Zelf zou ik het heel tof vinden om meer de samenwerking te zoeken met een natuurorganisatie of terreinbeheerder. Het zou heel gaaf zijn om samen met bijvoorbeeld een boswachter leuke vlogs te kunnen maken. Bijvoorbeeld over dieren die je niet altijd ziet zoals een vos of das of andere coole dieren. En het zou heel tof zijn om nog een keer viral te gaan. Maar ja, alles op zijn tijd hé ;).

Ben je benieuwd geworden naar mijn vlogs? Kijk dan op www.greengagement.nl/vlog en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal ;)?

Heb je op of aanmerkingen op mijn filmpjes dan hoor ik het uiteraard graag van je! In een volgende blog ga ik  in op 5 aandachtspunten die ik uit mijn eerste tien vlogs gehaald heb!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *