Ga naar de inhoud

Natuurfotografie met je smartphone

Natuurfotografie stond vroeger gelijk aan grote systeemcamera’s en flinke lenzen. Maar met de komst van steeds betere smartphone-camera’s is het maken van goede natuurfoto’s voor iedereen veel toegankelijker geworden. Zelf ben ik volledig overtuigd van mijn smartphone als ideale metgezel voor natuurfotografie! Lees verder om erachter te komen waarom!

Ongeveer 2,5 jaar geleden heb ik, bij mijn studievereniging, eens meegedaan met een cursus natuurfotografie. Iedereen kwam aanzetten met zijn of haar digitale camera, maar ik moest weer anders doen. Ik kwam aanzetten met mijn smartphone (toen nog een Xperia Z van Sony). Er werd wel enigzins vreemd gekeken toen ik aan de slag ging maar uiteindelijk heb ik best een aantal aardige foto’s er uit weten te halen. Dat was voor mij de reden om verder aan de slag te gaan met natuurfotografie met mijn smartphone, en nu wil ik niet anders meer. En daar heb ik, vind ik zelf, goeie redenen voor!

 Je hebt je smartphone altijd bij op zak

Allereerst heb ik mijn telefoon altijd bij me. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ik doe (bijna) alles met mijn telefoon. En doordat je je telefoon altijd bij je hebt, en de camera’s in smartphones tegenwoordig ook (nagenoeg) gelijk zijn aan compact camera’s, is je smartphone dus de ideale metgezel. Daarnaast kan je op je smartphone ook de weg nog altijd even opzoeken als je een tikkeltje verdwaald bent tijdens het  fotograferen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit ook handig kan zijn.

Download camera apps voor meer mogelijkheden

Zonnebloemen in Frankrijk, gemaakt met Xperia Z2
Zonnebloemen in Frankrijk, gemaakt met Xperia Z2

Lang leve apps! Op een systeem camera heb je altijd veel mogelijkheden maar die zijn soms onoverzichtelijk en ingewikkeld om in te stellen. Smartphonecamera’s hebben vaak een standaard applicatie waarin je prima basis foto’s kan maken. Voor de gemiddelde gebruiker is dit voldoende maar wil je meer dan kan je altijd apps downloaden die je camera meer mogelijkheden geven. Je zit dus niet vast aan de standaard camera die in je  toestel zit, wat voor sommige mensen toch een barrière is.

Bewerk je foto’s direct

Nabewerking is voor veel natuurfotografen een belangrijk onderdeel. Heb je een mooie foto maar ben je er nog niet helemaal tevreden over, dan moet de  foto nog even door Photoshop gehaald worden. Op je smartphone heb je legio aan nabewerkings-apps beschikbaar, zowel gratis als betaald. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Snapseed of VSCO-Cam. Maar ook veel Sociale netwerken als Instagram, Facebook en Twitter bieden de mogelijkheid om je foto nog een klein beetje “op te poetsen”.

Deel je foto’s direct met de wereld

Instagram in de natuur
Deel je foto’s direct via Social Media!

Het allermooiste aan fotograferen met je smartphone vind ik persoonlijk dat je direct foto’s kan delen met de wereld. Maak je een mooie foto? Deel deze dan direct op Social Media! Je kan al je mooie foto’s voor jezelf houden, maar delen is natuurlijk leuker. En met steeds betere internet dekking in natuurgebieden kan je direct jouw mooie foto’s delen op social media! Zelf maak ik veel gebruik van Instagram voor het delen van natuurfoto’s, maar ook Twitter, Facebook en Pinterest lenen zich hier uiteraard ook perfect voor. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar accounts die speciaal voor natuurfotografie zijn en deel daar je foto’s. Zo kan je iedereen mee laten genieten van de mooie plekken waar je geweest bent! Laat die likes maar komen!

Wat neem je dan mee? Mijn uitrusitng:

Als ik op pad ga om foto’s te maken hoef ik niet veel meer mee te nemen dan enkel mijn telefoon. Als ik ga fotograferen dan heb ik vaak deze uitrusting bij me:

Mijn uitrusting voor het fotograferen
Mijn uitrusting: 2 kleine statieven, een Sony QX-10 en QX-30 smartlens en een Xperia Z5 compact.

Zelf ben ik een beetje verslingerd geraakt aan Sony voor mijn smartphones. Reden hiervoor is dat er in deze toestellen eigenlijk altijd een fantastische camera, en het merendeel van de modellen is ook waterdicht (wat bij natuurfotografie nog wel eens handig wil zijn). Op dit moment heb ik een Xperia Z5 Compact, wat een erg fijn toestel is met een erg goede camera (23 megapixel). Naast de camera in mijn telefoon heb ik ook nog twee “smartlenzen”, de Sony QX-10 en QX-30. Deze kunnen verbonden worden met mijn telefoon en zo heb veel meer zoom-bereik (tot 30x optische  zoom op de  QX-30). Altijd handig als je voor bijvoorbeeld wilde dieren of vogels wilt fotograferen. Als laatste heb ik ook altijd twee kleine statieven en een mobiele lader bij me. Nu is mijn uitrusting misschien wat uitgebreid, maar geen zorgen, met alleen een goede smartphone kan je net zo goed prachtige foto’s maken!

Aan de slag!

Hopelijk ben je  nu enthousiast geworden om ook met je smartphone aan de slag te  gaan met natuurfotografie. Nog even een paar kleine tips: zorg wel dat je smartphone opgeladen is voor je weggaat, je wil niet net die ene top foto missen door een lege accu! En kies je moment om foto’s te gaan maken, de beste tijden voor fotografie zijn meestal ’s ochtends een uur na zonsopkomst en ’s avonds een uur voor zonsondergang. Mocht je zelf nog tips hebben voor natuurfotografie met je smartphone, dan ben ik erg benieuwd! Laat een reactie achter met jouw beste tips!

Ik hoop dat je geïnspireerd bent door dit artikel om zelf ook eens te proberen mooie natuurfoto’s te maken met je smartphone. Dan rest mij nu niks anders dan je heel veel succes te wensen! Ik ben benieuwd naar de resultaten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *