Ga naar de inhoud

Mountainbikesafari!

Als mountainbiker kom je vaak op mooie plekken in de Nederlandse natuur. En laat de natuur in Nederland nou bijzonder divers en vooral heel erg mooi zijn. En wist je dat de Nederlandse natuur ook veel wilde dieren herbergt? Dus pak deze zomer eens je mountainbike en ga op zoek naar wild! Ga op Mountainbikesafari!

Mountainbike route Planken Wambuis
Mountainbikeroute van Planken Wambuis

Zwijnen in de regen

Dit voorjaar reed ik, in de stromende regen, op de Mountainbikeroute van Planken Wambuis vlak buiten Ede. In diepe concentratie, genietend van de rit op een uitgestorven Planken Wambuis reed ik langs een opening in het bos toen opeens iets langs het pad mijn aandacht trok. Daar stonden vier Wilde Zwijnen, gewoon op klaarlichte dag! Na een snelle stop keken we elkaar even aan waarna de Zwijnen, na een diepe  knor, besloten er van door te gaan. Mijn dag kon niet meer stuk!

Safari op de Mountainbike!

De ontmoeting met de Wilde Zwijnen heeft me op het idee gebracht om eens wat vaker op safari te gaan op de mountainbike. Gerichter de natuur in, op de mountainbike, om wilde dieren te kijken. Het is de ideale combinatie sporten en een spannende natuurbeleving. Het zoeken naar wilde dieren is en blijft  tenslotte spannend! Je weet nooit waar je ze tegen zal komen!

Twee dingen zijn voor een mountainbikesafari essentieel: een mountainbike en een paar ogen, dat is het. Ja en lekker weer is natuurlijk ook altijd welkom. Verder heb je niet heel veel nodig dan wat je standaard meeneemt als mountainbiker: water, fietstasje, eventueel een camera etcetera.  Oh ja, en een beetje lekker weer is natuurlijk ook nooit weg. 

Waarom de mountainbike?

De reden dat ik hiervoor de mountainbike pak is het feit dat je sneller grotere afstanden af kan leggen dan bij lopen. Uiteraard moet je niet door het bos gaan scheuren, dan ga je dieren missen. Maar het is een ideaal middel om afstanden mee te maken en dus je zoekgebied te vergroten. Meestal als ik op de MTB wild ga kijken rij ik ongeveer 50 kilometer in 3/3,5 uur. Het gaat sneller dan lopen, maar uiteraard niet zo snel als wanneer je dezelfde afstand rijd voor de sport. Je rijd tenslotte om wat te zien, dat mag best wat tijd kosten.

Reeen Ginkelse Heide
Reeen op de Ginkelse Heide tijdens een vroege Mountainbikesafari

Wild kijken op de MTB!

De grote vraag blijft natuurlijk: Als je op Mountainbikesafari gaat, zie je dan ook wat? Het antwoord is (in mijn geval): Ja! Zelf ga ik altijd naar de Ginkelse Heide en Planken Wambuis net buiten Ede. Hier lopen Edelherten, Wilde Zwijnen, Reeen, Vossen, Dassen (al heb ik die nog niet gezien) en zitten heel erg veel soorten vogels. Als ik echt specifiek ga om wild te kijken kom ik eigenlijk nooit met lege handen terug, ik zie eigenlijk altijd wel wat. En als ik dan een keer niks zie, dan heb ik in ieder geval genoten van prachtige bossen en landschappen. Maar uiteraard zijn niet alleen de gebieden rond Ede geschikt voor een Mountainbikesafari, in heel Nederland heb je gebieden waar je met de fiets kan komen en wilde dieren lopen. En als je gaat, vergeet je camera/ smartphone niet!

Wild Zwijn Ginkelse Heide
Wild Zwijn op de Ginkel tijdens een mountainbikesafari op een zomeravond

Op Pad!

Spullen gepakt? Dan gaan we op pad! Als je op mountainbikesafari gaat heb ik nog wat praktische tips en dingen om aan te denken als je onder weg gaat.

  1. Fiets niet te snel! Wild kan soms zomaar naast het pad staan. Ik heb al menig maal gehad dat ik, zelfs met lage snelheid, opeens verrast werd door een wild zwijn vlak naast het pad en er praktisch voorbij gereden ben. Hou je snelheid dus laag.
  2. Maak zo min mogelijk geluid. Als je gezellig met meerdere gaat is het ongetwijfeld gezellig, maar maak niet te veel geluid. Dat schrikt dieren af. En als je stil bent, heb je ook meer  aan je eigen oren. Het zal je verbazen hoe goed je wild soms kan horen. F
  3. Schroef je klikpedalen wat losser. Rij je met klikpedalen? Als het kan, stel ze dan niet te strak in. Als je wild ziet wil je wel snel uit je pedalen kunnen klikken. Je moet direct kunnen stoppen, in ieder geval met 1 been.
  4. Ga ’s ochtends of ’s avonds. De beste tijd om wild te gaan kijken is ’s ochtends vroeg of ’s avonds in de schemering. Het is dan het rustigst in het bos en is het wild vaak wat actiever. Ga niet op zondag middag het bos in met de verwachting dat de herten om je MTB heen rennen, ik kan je nu al vertellen dat dit niet gaat gebeuren. ‘S ochtends en ’s avonds heb je simpelweg de meeste kans!
  5. Gedraag je als een fietser. Ik hou als ik op mountainbikesafari ga altijd de regels voor fietsers aan. Omdat ik niet vol gas over paadjes wil scheuren maar vooral veel wil zien ga ik niet te hard en gedraag ik me dan gewoon als een fietser, en even geen mountainbiker. De mountainbike is erg geschikt omdat je er ook mee over brede zandpaden kan rijden, maar let op dat je je niet gedraagt zo als op een single-track en wees vriendelijk naar andere mensen die je tegenkomt, je krijgt dan ook vriendelijkheid terug (zie ook mijn vorige blog: Bos-Solidariteit)
  6. Ga niet van de paden af. Als laatste misschien een wat overbodige toevoeging, maar blijf op de paden. En heel belangrijk, die kleine smalle paadjes die het bos in lopen en waar geen MTB-logo bij staat: dat zijn wildwissels. Deze worden gebruikt door het wild, ga hier niet op fietsen!

Deel je foto’s op Instagram & Twitter!

Op mijn Instagram vind je veel foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn ritten op mijn mountainbike. Ga jij binnenkort ook op mountainbikesafari of heb je onlangs wat gaafs gezien tijdens het mountainbiken? Deel je foto’s op Twitter of Instagram en tag deze met #MTBSafari! Zo kunnen we genieten van elkaars belevenissen!

Mountainbike Planken Wambuis
Mountainbikesafari op Planken Wambuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *