Ga naar de inhoud

Huilen in het bos

Weet jij nog waar je was toen….? Ik nog wel. Ik was aan het werk. Zat achter mijn bureautje op de WUR te werken toen de eerste berichten binnen kwamen. ‘Wolf onderweg in Gelderland’.

Even knipperen, lees ik dat goed? Wolf onderweg in Gelderland? Ja het stond het echt! Wat een waanzinnig nieuws! Een wolf, in Gelderland!

Een paar uur later: “Wolf gespot bij Wageningen”. Maakte mijn hart eerst nog een sprongetje, nu deed ‘ie mee met olympisch hoogspringen. Snel op de fiets gesprongen, rondje gefietst maar die wolf was natuurlijk nergens te bekennen. Maar toch stel je voor, stel je voor….

Dat was in februari 2018. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder. Twee jaar waarin er veel gebeurd is op wolvengebied. De wolf die in februari 2018 door Gelderland trok was een voorbode voor meer. Er kwam één wolvin, en nog een en toen een mannetje. En dat mannetje zag een van de vrouwtjes wel zitten. Ze werden samen gekiekt op een cameraval, hadden we hier een wolvenpaartje te pakken?

In de zomer van 2019 kwam het hoge woord: de wolven op de Veluwe hebben welpen! Voor het eerst in 150 jaar hadden we weer een wolvenroedel op de Veluwe! Hoe gaaf is dat! Na anderhalve eeuw uit Nederland te zijn verdwenen is de wolf terug!

En voilà, het mooiste natuurnieuws van 2019 was geboren. Een groot roofdier wat terug is in het wilde hart van Nederland. Een dier wat een nieuwe balans aan de natuur kan geven. En niet te vergeten: een wandeling in het bos opeens een hele andere dimensie geeft.

Opeens heb je het besef dat je kans hebt, al is het maar een heeeeeele kleine, dat je oog in oog met een wolf komt te staan. Opeens wordt iedere wandeling over de Veluwe toch een beetje spannender.

‘Beweegt daar nou een grijs plukje aan de andere kant van dat veld?’, ‘He, die herten zijn wel heel alert, zou er soms…..’.  En wat te denken van het geluid van de wolf. Het onmiskenbare huilen van een roedel die contact met elkaar zoekt. Kunnen we dat binnenkort weer over de Veluwe horen schallen?

2020 wordt een interessant wolven jaar. De welpen zijn dan een jaar oud en zullen langzaamaan ook op zoek moeten naar een eigen leefgebied. Zullen ze in Nederland blijven? Of vertrekken ze naar België of Duitsland? En zouden er nieuwe welpen komen? Nog meer wolven? Of blijft het bij de roedel die er nu loopt?

Zelf heb ik de wolf nog niet gezien. Een wolf zien is überhaupt een praktisch onmogelijke opgave. En als je er een ziet is het vaak een glimp. Maar gelukkig is er altijd nog dat iconische geluid. Misschien, hoor ik ze wel huilen in het bos!

Wil jij weten hoe je de sporen van een wolf herkent? Check dan deze video!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *