Ga naar de inhoud

De ‘goede voornemens’

Allereerst de beste wensen voor 2017! Dat het maar een mooi, groen, online en sportief jaar mag worden! En net als bij ieder jaar horen daar goede voornemens bij! Maar, hoe voorkom je nou dat alle ‘goede voornemens’ elkaar in de weg gaan lopen in de natuur? 

Meer sporten, meer naar buiten!

Ieder jaar zie ik ze in de eerste weekenden van januari weer in het bos, de ‘goede voornemens’. Mensen die zichzelf als doel stellen om meer te bewegen/sporten in het nieuwe jaar. Lekker gezond. En waar kan je nou beter sporten dan in de natuur? Lekker actief zijn in een mooie en rustgevende omgeving. Goed voor lichaam én geest!

Toch maar weer naar de sportschool?

Maar ja, al die ‘goede voornemens’ in de  natuur, dat zorgt wel voor meer mensen in de natuur. Meer mensen betekent dat je meer met elkaar te maken krijgt. En dat kan leiden tot conflicten. Ben jij met andere ‘goede voornemens’ net lekker aan het mountainbiken, krijg je het aan de stok met een groep wandelaars omdat je op hun pad fietst. Of ben je net lekker je hond aan het uitlaten, komen er van die irritante ruiters langs gegaloppeerd! Moet niet veel gekker worden allemaal. Misschien als goede voornemen toch maar weer naar de sportschool?

Van ‘A naar Beter’ in het bos

Oké, dat was wel heel zwart-wit. Maar als je wilt gaan sporten in de natuur, is het wel belangrijk om, vóór je gaat, even te checken waar je wel en niet mag sporten (Soort van ‘van A naar Beter’ voor de natuur zeg maar). Voor wandelaars, mountainbikers, fietsers ruiters, trailrunners en waarschijnlijk nog wel veel meer zijn er eigen routes. En vaak ook dichterbij dan je denkt!

Niet van het padje

Verboden te fietsen

Ik zou dan ook iedereen op willen roepen om, als je goede voornemen is om meer te bewegen/sporten,  even te checken wat wel en niet kan in de natuurgebieden bij jou in de buurt. Zo voorkom je een hoop ergernis bij je mede-natuurgebruikers en andere ‘goede voornemens’. En ga niet zomaar van de voor jou bedoelde paden. Dus lieve mountainbikers, blijf  op de route. En lieve wandelaars, ga dan ook niet op een speciaal aangelegde mountainbikeroute lopen.

Wees vriendelijk, dan blijft het leuk.

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je verdwaald, een stukje verbindingsroute hebt of simpelweg je route deelt met andere gebruikers. Dan zou ik je graag willen vragen om even wat ‘bos-solidariteit‘ te tonen met je mede-natuurgebruikers. Want wees eerlijk, we willen niet dat 2017 straks de geschiedenis in gaat als het jaar waarin we elkaar het bos uit vochten.

Was getekend, een wandelaar, hardloper, mountainbiker en vooral natuurliefhebber met goede voornemens.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *