Ga naar de inhoud

3, 2, 1, We zijn live vanuit de natuur!

Video wordt steeds belangrijker voor alle grote social media platforms.  Niet alleen kan je op Facebook, Twitter en Instagram (korte) video’s uploaden, tegenwoordig kan je ook live video uitzenden! Maar wat kan je met live video de natuur? In deze blog deel ik een aantal van mijn eigen ervaringen!

Facebook Live vs Periscope

Op dit moment zijn er twee livestreaming diensten die veel gebruikt worden. Facebook Live van, je raadt het al, Facebook, en Periscope van Twitter. Beide doen in essentie wat de titel ‘livestreamingdienst’ doet vermoeden. Ze stellen je in staat om live video uit te zenden naar je volgers. Er zit alleen een klein verschil in hoe de beide diensten werken.

Facebook Live

Facebook Live is beschikbaar voor zowel persoonlijke accounts als voor pagina’s. Om uit te zenden op Facebook Live hoef je alleen een status te plaatsen en vervolgens op ‘Live gaan’ te klikken. Je voegt een titel toe aan je uitzending, de teller gaat lopen en je kan live uit gaan zenden voor je vrienden, of bij een pagina, je volgers. Na afronding van je uitzending kan je de video op je profiel op pagina plaatsen zodat mensen die de uitzending gemist hebben deze nog terug kunnen kijken. Zend je uit via een pagina dan kan je ook nog statistieken over je video terugvinden over hoe vaak en lang je video bekeken is. Facebook Live geeft je volgers en vrienden een melding dat je aan het uitzenden bent. Er is ook de mogelijkheid om te te kijken waar er op de wereld live gestreamd wordt via Facebook Live Map, maar voor mobiel heb ik deze functie nog niet kunnen ontdekken.

Periscope

Periscope is een dienst van Twitter. Het is een losse app die je moet downloaden. Je logt vervolgens in met je Twitter-account. Nadeel is wel dat je op Periscope afzonderlijk mensen moet gaan volgen, dit is dan weer niet gekoppeld aan je Twitter-account. Het is dus niet zo dat je automatisch al je volgers van Twitter kan laten meegenieten via Periscope. Wel kan je via Twitter als je live gaat een tweet laten verzenden en worden Periscope video’s getoond in je Twitter-tijdlijn. En wat Periscope wel heeft is een overzichtskaart van wie waar ter wereld live uitzendt, een soort ‘ontdek’ functie. Zo kan je ook mensen van buiten je netwerk bereiken. Daarnaast biedt Periscope ook nog statistieken over je uitzending, maar deze zijn niet heel uitgebreid.

Live in de natuur!

Natuurbeleving bij anderen brengen heeft met Social Media al een vlucht genomen. En video heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan de webcams van Volg de Vos, en Volg de Bever. Enige nadeel hier aan was natuurlijk, de camera was stationair. Was de vos er niet, dan was er niks te zien. Door live te streamen kan je realtime je volgers meenemen op wat er op dat moment buiten te zien is. Zie je een roedel edelherten? Ga live op Facebook! Een prachtige zonsondergang? Ga live op Periscope! Of andersom natuurlijk, dat kan ook.

 

Eigen ervaringen.

Onlangs heb ik een weekendje geëxperimenteerd met beide diensten. Tijdens een van mijn wandelingen over de Veluwezoom en Planken Wambuis heb ik onderweg een aantal keer de livestream aangezet om mensen mee te laten kijken. En op zich, de eerste resultaten zijn interessant! Ik heb zowel Facebook Live als Periscope geprobeerd en beide hebben zo hun sterke kanten.

Er zijn mij een paar dingen opgevallen. Allereerst dat bij Facebook Live het aantal kijkers het hoogste is aan het begin de video. Hieruit maak je op dat relevantie van je video erg belangrijk is. Is er niks te zien dan kijken mensen ook niet (klinkt logisch, maar je vergeet het snel!). Ook viel op dat mijn derde video op 1 avond minder goed bekeken werd dan de eerste. Niet te vaak uitzenden dus.

Dit gold ook voor een video die ik een week later maakte van een groep zwijnen die ik tegen kwam bij het mountainbiken. Op Facebook leverde de eerste minuut de meeste kijkers op, daarna klikten mensen weg. Wellicht geloofden ze het dan wel met de Zwijnen, of ik was toch niet zo’n goede David Attenborough als ik dacht;).

Opvallend was dat op Periscope het aantal kijkers juist enorm groeide. In een video die de helft van de tijd duurde ten opzichte van mijn Facebook Live video, scoorde deze direct ruim 100 live kijkers en 38 herhaling kijkers. Dit zal ongetwijfeld samenhangen met de ‘ontdekfunctie’ waardoor iedereen mijn video kon zien.

Goed om ingedachten te houden!

Als je aan de slag wilt gaan met livestreamen in de natuur, zijn er wel even een paar dingen die je in gedachten moet houden. Allereerst, voor live video heb je een dikke data-bundel nodig! Het is streaming en video, dus je gaat aardig wat data nodig hebben! Een goede (4G) internet verbinding is dus aan te raden. En misschien ook even wat verwachtingsmanagement; verwacht niet dat je eerste uitzending meteen BBC Earth waardig is. De kwaliteit van de video’s is op zich goed, maar inzoomen kan zorgen voor een waar pixelparadijs. In de video van de Wilde Zwijnen heb ik wat ingezoomd en je ziet de beeldkwaliteit zienderogen minder worden. Er is nog geen mogelijkheid om live te streamen via andere camera’s dan de ingebouwde telefoon camera dus tot die tijd is het nog even behelpen. Als laatste wil ik meegeven dat je uitzending de meeste kijkers gaat krijgen als je deze aankondigt. Zonder aankondiging weten mensen er niet van en zullen ze dus ook meer overvallen worden door de melding dat je live gaat en dus mogelijk niet kijken.

Livestreamen in de natuur, de toekomst van online natuurbeleving?

Persoonlijk denk ik dat de meerwaarde van Livestreaming diensten ligt in het direct volgers mee kunnen nemen in bijzondere natuurervaringen. Je moet geen wonderen verwachten van de kwaliteit van de video’s, maar ze volstaan zeker. Het is een mooie manier je volgers direct mee te laten genieten van wat er voor moois te zien is en zeker het proberen waard! En nu, op naar buiten! En vergeet niet de stream aan te zetten!

Heb je zelf ook al eens geexperimenteerd, of ervaring, met  Facebook Live of Periscope terwijl je buiten was? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *